Historie Allemansrecht

Stichting Allemansrecht is sinds 2022 de rechtsopvolger van Stichting OSR.

De oorspronkelijke stichting werd opgericht in 1981 om de kwaliteit van de sociale rechtshulp te bevorderen via opleidingen. Destijds financierde het Ministerie van Justitie de Stichting OSR. In de jaren 90 is de stichting ‘geprivatiseerd’. In 2010 droeg de stichting haar opleidingsactiviteiten over aan een daartoe opgerichte holdingvennootschap met dochter-BV’s. Sindsdien bieden OSR Juridische Opleidingen B.V. en haar zusterbedrijf OSR Opmaat B.V.  de juridische opleidingen aan.

Door de jaren heen wijzigde er veel bij OSR Juridische Opleidingen.

In 2021 werd het eigen pand van OSR in de binnenstad van Utrecht verkocht. De stichting besloot om OSR Opleidingen op afstand te plaatsen. Op die manier kan OSR zelfstandiger opereren als commercieel bedrijf. Het vermogen van de stichting en de opbrengst van het pand worden nu gebruikt om de toegang tot het recht te verbeteren. De stichting heeft in 2002 haar naam verandert naar Allemansrecht. Daarmee neemt zij meer afstand van OSR. De nieuwe naam geeft aan dat zij wil dat het recht voor iedereen toegankelijk is.

OSR Holding is een commerciële deelneming van de stichting.

Wat is allemansrecht?

Allemansrecht is een bestaand Scandinavisch recht. Het is het recht om particuliere grond te betreden om te genieten van de natuur.